Cum să îți alegi periuța de dinți ideală

Post-Blog-Periuta

Felul în care îți îngrijești dinții influențează sănătatea acestora, dar și modul în care arată. Cariile, demineralizările și discolorațiile evidente sunt doar câteva dintre efectele adverse ale unei rutine de curățare deficitare, ceea ce înseamnă că este necesar să faci urgent câteva modificări pentru a evita deteriorarea masivă. Primul aspect pe care trebuie să îl iei în calcul este tipul de periuță pe care îl folosești. Este aceasta potrivită nevoilor tale? Îți oferă un nivel optim de curățare? O înlocuiești suficient de des? În cele ce urmează te vom ajuta să răspunzi la aceste întrebări și să descoperi cum alegi periuța de dinți potrivită pentru tine.

De ce este importantă alegerea periuței de dinți potrivite?

Periuța de dinți este cel mai important și utilizat dispozitiv pentru igiena orală. Un lucru de care puține persoane țin cont este faptul că aceasta trebuie achiziționată după nevoi specifice, în caz contrar nu va performa la nivel optim. Duritatea perilor, modul în care aceștia sunt dispuși, nivelul de control dat de mâner, modul de utilizare, toate aceste aspecte influențează nivelul de eficiență în îndepărtarea bacteriilor și reziduurilor.

Beneficiile unei periuțe de dinți adecvate pentru igiena orală

O periuță aleasă corect, la sfatul medicului tău stomatolog te va ajuta să îți cureți corect dinții, fără efort și fără să te rănești. O periuță prea dură poate provoca leziuni pe smalț sau sângerări la nivelul gingiei, pe când una prea moale s-ar putea să nu îndepărteze eficient toată placa bacteriană acumulată, crescând astfel riscul de a te confrunta cu depuneri de tartru și afecțiuni aferente.
Citeste mai multe despre gingivita aici!

Tipuri de periuțe de dinți

Acum că ai descoperit cât de important este să îți alegi periuța în funcție de propriile nevoi, este timpul să descoperi câte tipuri de astfel de instrumente există și care variantă este cea mai potrivită pentru tine.

Periuțe manuale

Cea mai la îndemâna variantă au fost și rămân periuțele manuale pe care le mânuiești așa cum îți dorești pentru a obține un nivel optim de curățare. Pentru a te asigura că îndepărtezi toate reziduurile și eviți astfel dezvoltarea cariilor, este foarte important să periezi corect dinții, de la rădăcină spre vârf, fără să pui prea multă presiune și fără să omiți suprafețe importante. Folosirea inadecvată determină probleme dentare majore, de la depuneri de tartru, la sângerări și retracție gingivală.

Periuțe electrice

Deși sunt o opțiune mai costisitoare, dacă vrei să te asiguri că faci fiecare spălare ca la carte, periuțele electrice sunt soluția. Tehnologiile pe baza cărora au fost create garantează îndepărtarea a până la 99% din reziduurile de pe dinți, prin mișcări de rotație adaptate, care îmbrățișează dintele pe toate părțile și ajunge și în spațiile greu accesibile, minimizând astfel riscul de apariție a cariilor interdentare.

Periuțe pentru copii și bebeluși

În cazul celor mici, periuțele trebuie alese în funcție de nivelul de duritate al perilor pentru că ating în mod repetat gingia și o pot răni, motiv pentru care este recomandat să respecți întotdeauna vârsta recomandată pe ambalaj atunci când cumperi periuța de dinți pentru copilul tău.

Cum alegi capetele periuțelor electrice?

Periuțele electrice sunt disponibile într-o varietate de forme, cu funcții de ultimă generație și programe adaptate în funcție de rezultatele pe care vrei să le obții. Iată ce trebuie să iei în considerare atunci când alegi capătul potrivit pentru periuța ta.

Capete rotative

Cu aproximativ 5.000 de rotații pe minut, acest tip de capăt reușește să îndepărteze rapid reziduurile și bacteriile de pe dinți, prin plasarea strategică la baza gingiei, pe fiecare dinte.

Capete sonice

Capetele sonice sunt asemănătoare celor de la periuțele manuale și funcționează folosind mii de vibrații pe minut. Și modul de utilizare se aseamănă cu cel al periuțelor clasice, fiind necesar să realizezi mișcări circulare pe fiecare dinte, dar cu o eficiență mult mai ridicată, fără a pune la fel de multă presiune asupra smalțului și a gingiilor.

Alte tipuri de capete

De asemenea, în funcție de obiectivul pe care îl urmărești sau de situația dinților tăi, poți opta pentru capete ortho, capete pentru gingii sensibile, capete pentru lucrări protetice sau capete care acționează pe mai multe planuri pentru o curățare în profunzime, care să îți transforme dispozitivul în cea mai bună periuță electrică pentru tine.

Cât de mult contează textura și nivelul de duritate al periuțelor?

Cum menționam la început, perii periuței dentare trebuie aleși în funcție de obiectivul principal pe care îl urmărești, de starea actuală a dinților și gingiilor, dar și de vârstă, în așa fel încât să ofere rezultatele dorite, fără efecte adverse.

Periuțe cu peri moi

În cazul în care te confrunți cu sensibilitate gingivală sau la nivelul smalțului, este recomandat să optezi pentru periuțe de dinți moi, care să curețe blând, fără să existe riscul de a provoca leziuni.

Periuțe cu peri medii

Duritatea perilor este direct proporțională cu gradul de curățare oferit, ceea ce înseamnă că periuțele de dinți hard sunt recomandate în situațiile în care ești predispus la acumulări de reziduuri și depuneri de tartru care, pe termen lung, produc complicații dentare.
Poți citi mai multe despre tartru aici!

Cum să alegi periuța de dinți potrivită pentru copii

Cei mici trebuie să învețe cât de devreme faptul că igiena orală este esențială, drept urmare, periajul dinților trebuie inclus în rutina zilnică încă din primele luni, iar periuța folosită trebuie adaptată în funcție de vârsta și dinții celui mic.

Periuțe de dinți pentru sugari

O periuță mică, cu peri foarte moi, care ajută la îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală pentru a asigura dezvoltarea optimă a dinților de lapte este ideală pentru bebelușii de până la doi ani.

Periuțe de dinți pentru copii mici

O dată cu creșterea primului dinte de lapte rutina de îngrijire trebuie să fie și mai riguroasă pentru a evita problemele și anomaliile dentare mai târziu. Optează în continuare pentru o periuță cu cap mic, care să fie confortabilă la utilizare, cu peri moi, pentru că dinții sunt în continuare sensibili și gingiile trebuie protejate.

Periuțe de dinți pentru adolescenți

Din momentul în care cel mic începe să fie independent în ceea ce privește rutina de îngrijire orală și i-au erupt deja dinții permanenți, acesta poate începe să folosească o periuță pentru adulți, cu peri medii, care să garanteze o curățare eficientă. Ba chiar se pot orienta către periuțe electrice, pentru o experiență diferită și o ingrijire optimă.

Cum să menții periuța de dinți în stare bună

Recomandarea generală este să înlocuiești periuța sau capătul o dată la trei luni pentru că aceasta acumulează bacterii, iar firele de tocesc, așa că nu mai asigură aceeași performanță ca la început. Totuși, iată câteva sfaturi pe care să le urmezi dacă îți dorești ca în acest interval periuța ta să îți ofere nivelul maxim de curățare:

Îngrijirea și curățarea periuței de dinți

Clătește riguros periuța după fiecare utilizare, las-o câteva minute la uscat și după folosește o carcasă de protecție pentru a o feri de praf și alți agenți patogeni. Nu o depozita udă în spații neaerisite și ai grijă să nu rămână pastă de dinți sau alte resturi printre perii acesteia.

Când se înlocuiește periuța de dinți?

Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate și a evita transferul de bacterii, înlocuiește periuța cel puțin o dată la trei luni. În acest mod te asiguri că perii sunt în permanență într-o poziție corespunzătoare pentru a curăța corect întreaga suprafață a dintelui.

Concluzie

Periuța joacă un rol important pentru sănătatea dinților tăi, astfel că este recomandat să ceri sfatul medicului tău de fiecare dată când vrei să achiziționezi un model nou.Te așteptăm la un consult stomatologic la clinica Implant Studio pentru a vedea care este starea de sănătate a dinților tăi și pentru a stabili împreună ce tip de periuță este cel mai potrivit pentru tine pentru a te bucura de o îngrijire ca la carte.

Distribuie:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Informații despre autor

Medic specialist protetica dentara, absolvent UMF Carol Davila si co-fondator Implant Studio.
Specializare
Estetica dentara
Endodontie
Protetică dentară
Protetică pe implanturi

Articole relevante

Retracția gingivală – Cauze, simptome și metode de tratament

Retracția gingivală este o afecțiune comună, dar deseori neglijată, care poate afecta atât sănătatea orală, cât și estetica. Descoperă din acest articol tot ce trebuie să știi despre recesiunea gingivală, de la cauze și simptome până la opțiuni de tratament și metode eficiente de prevenție. Ce este retracția gingivală? Retracția

Citeste mai mult »
Eroziunea dentară – Cauze, simptome și opțiuni de tratament

Eroziunea smalțului dinților este o problemă comună în sănătatea orală și poate afecta pacienți de toate vârstele. Fără o prevenție corespunzătoare și o igienă dentară adecvată, problema poate avansa și poate cauza un disconfort puternic. Descoperă din acest articol tot ce trebuie să știi despre eroziunea dentară: tratament disponibil, cauze

Citeste mai mult »
Anestezia dentară: tipuri, sfaturi, avantaje

Anestezia dentară este modul prin care medicii stomatologi elimină durerea din timpul tratamentelor pentru a asigura confortul pacienților. Descoperă din acest articol ce tipuri de anestezie există, cum se aleg, ce efecte secundare pot apărea și cum să te pregătești corect. Ce este anestezia dentară? Anestezia dentară este o tehnică

Citeste mai mult »
Cuprins