Auzi peste tot cât de importante sunt igienizările profesionale pentru o dantură sănătoasă și frumoasă și probabil că te-ai întrebat în ce constau aceste proceduri. Ei bine, igienizarea include mai multe etape, începând cu detartrajul, continuând cu air-flow-ul și periajul profesional. Acestea trebuie efectuate cu regularitate în cabinet pentru a evita depunerile de tartru atât de inestetice și dăunătoare pentru sănătatea orală.
Cuprins
ToggleCe este tartrul și cum se formează?
Tartrul dentar, adesea numit „piatra pe dinti”, este o acumulare solidă de placă bacteriană care s-a mineralizat pe dinți. Este important să fie îndepărtat regulat pentru a preveni afecțiuni dentare mai severe.
Ce este placa bacteriană dentară?
Placa bacteriană de pe dinți este rezultatul tuturor factorilor care iau contact cu dantura, de la salivă, la alimente, băuturi, aer și, nu în ultimul rând, bacteriile prezente în cavitatea bucală în mod natural. Pe scurt, învelișul alunecos care îmbracă dinții și care poate fi îndepărtat printr-un periaj dentar corespunzător este reprezentat de placa dentară.
Diferența dintre placa bacteriană și tartru
Existența plăcii bacteriene în cavitatea bucală este un lucru normal, tartrul fiind rezultatul unei igiene orale necorespunzătoare și se formează prin acumulări de placă bacteriană care se mineralizează în timp și care nu mai pot fi îndepărtate mecanic.
Care sunt cauzele formării tartrului dentar?
Există foarte multe cauze în spatele apariției depunerilor de tartru, de la predispoziții genetice, la anomalii dentare sau un nivel redus de salivă în cavitatea bucală. Cu toate acestea, obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, consumul de alcool sau a diferitor alimente dăunătoare, împreună cu o igienă dentară precară reprezintă principala cauză care conduce la formarea tartrului.
Cum să identifici tartrul?
Depunerile de tartru sunt ușor de identificat deoarece se aseamănă cu o piatră prezentă la baza dinților sau între aceștia, de o culoare diferită. Totuși, acesta poate exista în spații inaccesibile ochiului uman și poate fi depistat doar cu ajutorul controalelor de specialitate.
Semnele și simptomele tartrului dentar
Tartrul reprezintă în principal o problemă medicală, dincolo de disconfortul estetic pe care îl cauzează și de aceea, netratat, poate conduce la numeroase complicații. Dezvoltarea bolii parodontale este strâns legată de acumulările masive de tartru care, în final, poate culmina cu pierderea dinților. De asemenea, cariile, respirația urât mirositoare, sângerările și inflamațiile gingivale pot fi cauzate sau intensificate de prezența depunerilor.
Tartrul subgingival și tartrul supragingival
În funcție de locul în care este poziționat, tartrul poate fi subgingival sau supragingival. Cele două se diferențiază în principal prin culoare, cel de la suprafața gingiei având o nuanță alb-gălbuie, pe când cel subgingival este negru maroniu. De asemenea, dificultatea de îndepărtare crește odată cu închiderea nuanței, cel negru ajungând să afecteze și dentina, pe lângă gingie, fiind foarte periculos pe termen lung.
Tartrul la copii și tartrul negru – Ce trebuie să știi
În cazul celor mici, riscul de a dezvolta tartru este mult mai mare din cauza consumului crescut de alimente bogate în zahăr și a băuturilor carbogazoase, dar și a faptului că dantura acestora este mult mai sensibilă. O igienă necorespunzătoare este principalul motiv pentru care aceste probleme escaladează. Detartrajul dinților de lapte este la fel de important ca în cazul adulților pentru că de sănătatea acestora depinde modul în care va evolua dantura permanentă a copilului.
Metode de îndepărtare a tartrului
Depunerile minore de tartru supragingival pot fi îndepărtate pe cale mecanică prin periaj și folosirea aței dentare. Cu toate acestea, o curățare eficientă a dinților se poate face doar în cabinet, prin utilizarea unor metode și aparaturi profesionale.
Proceduri profesionale de îndepărtare
Detartrajul reprezintă principala procedură utilizată în cabinet pentru îndepărtarea eficientă a depunerilor de tartru și constă în utilizarea unui dispozitiv cu un capăt subțire care emite vibrații la viteze mari și un jet de apă constant ce ajută la îndepărtarea plăcii de pe dinți. Ulterior, pentru finisarea rezultatului se realizează și un periaj riguros, cu o pată cu fluor și o perie circulară care ajută la curățarea optimă a întregii suprafețe dentare, rezultatul fiind niște dinți perfect curați și, implicit, mai albi. Acum poti beneficia si tu de un detartraj profesionist cu Airflow dentar!
Îndepărtarea tartrului cu apă oxigenată: Mit sau realitate?
Apa oxigenată are un puternic efect antibacterian, ceea ce înseamnă că poate ține problemele dentare la distanță dacă este utilizată periodic.Clătește săptămânal gura cu apă oxigenată diluată, în locul apei obișnuite de gură, și obține o igienizare în profunzime, acasă. Cu toate acestea, se dovedește a fi ineficientă în cazul depunerilor de tartru mineralizate, acestea putând fi îndepărtate doar în cabinet.
Pastă de dinți specială pentru tartru: Funcționează cu adevărat?
Utilizarea produselor dezvoltate special pentru tartru are rezultate doar în momentul în care are la bază o rutină de curățare a dinților bine pusă la punct. Pastele de dinți pentru tartru reprezintă o bună metodă de prevenție împotriva depunerilor, dar, la fel ca în cazul altor remedii naturiste, puterea le este limitată în cazul în care există deja depuneri vizibile pe dinți. Fă o vizită în cabinet pentru un detartraj profesional și apoi cere medicului tău o recomandare pentru cea mai bună pastă de dinți pentru tartru cu ajutorul căreia să menții rezultatele obținute.
Sfaturi pentru prevenirea acumulării tartrului
La fel ca în cazul tuturor problemelor stomatologice, cel mai bun tratament împotriva tartrului îl reprezintă prevenția. Dacă îți dorești să ții această afecțiune la distanță pentru cât mai mult timp, periază dinții de cel puțin două ori pe zi, folosește ață dentară și apă de gură la fiecare spălare și nu uita de vizitele periodice în cabinet pentru o igienizare completă.
Alți factori de care trebuie să ții cont dacă îți dorești să eviți toate complicațiile cauzate de depunerile de tartru sunt viciile periculoase și alimentația. Renunță la fumat și consumul exagerat de alcool, cafea, dulciuri sau ceai, acestea fiind principalele cauze care conduce la formarea plăcii. De asemenea, asigură-te că ai o dietă echilibrată care susține sănătatea orală și, totodată, previne formarea unui mediu prielnic dezvoltării bacteriilor în cavitatea bucală.
Tehnici adecvate de periaj
Pentru a asigura o curățare eficientă, fiecare sesiune de periaj trebuie să dureze cel puțin două minute și să realizezi mișcările corespunzătoare pentru a îndepărta placa, fără a afecta gingia. Tehnica ideală prevede deplasarea periuței de la baza dintelui în jos, pentru a îndepărta orice depunere prezentă. Efectuează aceeași mișcare și pe partea interioară a dinților pentru o curățare completă.
Alegerea produselor potrivite pentru igienă orală
De la periuța utilizată, la pastă, apa de gură sau ața dentară, toate aceste alegeri au un impact direct asupra rezultatului pe care îl obții. Dacă tartrul este principalul inamic pe care vrei să îl combați, alege o periuță de măcar 25 mm, cu peri de duritate medie, o pastă cu fluor, ață dentară subțire, dar blândă și o apă de gură puternic igienizantă.
Concluzie
Cea mai bună soluție prin care poți fi sigur că nu te confrunți cu problemele cauzate de depunerile de tartru este prevenția. Efectuează igienizări profesionale periodice, asigură o igienă corespunzătoare acasă și prezintă-te la cabinet măcar de două ori pe an pentru controale de rutină. Te asteptam la Implant Studio pentru un consult!