Gingivita: Cauze, Simptome și Tratament

Post-Blog-Ginvigita

Gingivita este una dintre problemele de sănătate ce poate fi depistată la timp doar prin controale stomatologice periodice din cauza faptului că manifestă simptome evidente abia în momentul în care ajunge într-o stare avansată. O igienă precară, sistemul imunitar slăbit, moștenirea genetică sau anumite afecțiuni interioare pot reprezenta factori declanșatori pentru această problemă. În cele ce urmează vom sublinia care sunt principalele semne la care trebuie să fii atent pentru a observa care este starea gingiilor tale și care sunt principalele măsuri pe care trebuie să le iei pentru a evita complicațiile. 

Ce este gingivita?

În termeni simpli, gingivita este acea afecțiune care determină inflamarea gingiilor și care, netratată, poate evolua în boală parodontală, una dintre principalele cauze ale pierderii dinților. 

Mecanismul de dezvoltare a gingivitei

Gingivita se instalează încet și sigur, mai ales în cazul pacienților care au o igienă orală deficitară ori cu vicii care afectează în mod direct dinții. Acumularea de bacterii la baza dinților care în timp de solidifică și se transformă în tartru determină inflamarea țesutului din jurul dinților și implicit a rădăcinilor acestora. 

Cauzele Gingivitei

Apariția gingivitei este determinată în principal de placa bacterială care este îndepărtată incorect, însă poate fi și efectul unor leziuni la nivelul gingiei, infecții sau reacții adverse la anumite tratamente ori afecțiuni. 

Placa bacteriană și igiena orală necorespunzătoare

Foarte mulți dintre pacienții români se prezintă la medicul stomatolog cu gingivită fără ca măcar să știe de existența acesteia, inflamația la nivelul gingiei fiind trecută de cele mai multe ori cu vederea. În realitate, dezvoltarea acestei afecțiuni se produce în timp prin depunerea de placă bacteriană la baza dintelui și imposibilitatea de a o mai îndepărta complet doar prin periaj, fiind necesare proceduri speciale de detartraj și igienizare care se realizează în cabinetul medicului stomatolog. Afla mai multe detalii despre tartru, o alta afectiune cauzata de placa bacteriana!

Factori de risc și contribuția geneticii

Pe lângă igiena deficitară, obiceiurile alimentare, viciile sau existența unor probleme de sănătate pot reprezenta alți factori care determină instalarea gingivitei. Fumatul, administrarea de medicamente care produc demineralizarea dinților, consumul excesiv de alcool și alimente bogate în zahăr, deficitul de vitamina C, împreună cu probleme stomatologice moștenite genetic reprezintă contextul perfect instalării problemelor gingivale. 

Gingivita asociată cu alte condiții medicale

Printre bolile care influențează sănătatea cavității orale se numără diabetul, infecțiile cu virusul HPV, leucemia, care au susțin instalarea inflamațiilor prin simplul fapt că slăbesc puterea sistemului imunitar împotriva inflamațiilor din corp. 

Simptomele gingivitei

În stadiu incipient gingivita este prezentă fără a da semne clare, lucru care favorizează încet dezvoltarea, dar sigură, mai ales pentru pacienții care nu efectuează vizitele regulate de rutină la medic. Totuși, există câteva simptome care indică instalarea unei probleme la nivelul gingiilor:

Gingii inflamate și sângerânde

Sângerările gingivale nu sunt normale și reprezintă primul semn al faptului că sănătatea orală are de suferit, chiar dacă acestea se manifestă doar în momentul periajului. Sensibilitatea la baza dinților, însoțită de modificarea nuanței țesutului gingival reprezintă primul indiciu că este necesară o programare de urgență la stomatolog.

Senzație de mâncărime și disconfort gingival

Un alt simptom trecut deseori cu vederea este disconfortul ușor resimțit la nivelul gingiilor, cum ar fi senzațiile de presiune sau mâncărimi sporadice, efecte determinate de retragerea gingivală care are loc din cauza depunerilor de tartru. 

Halenă

Bacteriile din cavitatea bucală care nu sunt îndepărtate în mod recurent încep să dezvolte un miros neplăcut care nu poate fi îndepărtat nici prin măsuri de igienă stricte. Respirația urât mirositoare este, de asemenea, anormală și impune vizita la stomatolog.

Gingivita la Diverse Grupuri de Populație

Cum gingivita poate fi influențată de factori genetici, o importanță la fel de mare o are și vârsta sau sexul, anumite categorii de persoane fiind mai predispuse la a dezvolta această afecțiune. 

Gingivita la Copii – Cum se manifestă și ce precauții să avem

Deși este o afecțiune pe care foarte multe persoane o asociază cu vârsta adultă, gingivita este la fel de răspândită și în cazul copiilor, principala cauză fiind igiena necorespunzătoare. Periajul riguros zilnic și controalele periodice reprezintă principalele metode de prevenție. 

Gingivita în Timpul Sarcinii – Tratamente sigure și măsuri preventive

Cea mai predispusă categorie spre a dezvolta probleme stomatologice, inclusiv gingivită, sunt femeile însărcinate deoarece corpul lor, pe lângă modificările hormonale la care este supus, își îndreaptă majoritatea resurselor către bebeluș și nu mai luptă împotriva inflamațiilor minore. Pentru că nu reprezintă o problemă foarte gravă, dacă este depistată la timp, gingiile inflamate în sarcin pot fi tratate printr-o igienizare profesională, sporirea normelor de igienă la domiciliu și monitorizarea constantă a evoluției prin controale periodice. 

Gingivita la Adulți – Cum diferă și cum poate fi gestionată eficient

Studiile arată că bărbații se confruntă mai des cu această afecțiune decât femeile, neexistând o explicație clară în acest sens. Totuși, poate exista o legătură între nivelul hormonal și vizitele rare la medicul dentist. Cu toate acestea, dacă este depistată în stadiu incipient, aceasta poate fi tratată ușor cu produse topice și detartraj realizat regulat, rezultate care pot fi menținute prin periaj riguros de două ori pe zi, utilizarea aței interdentare și a apei de gură. 

Diagnostic și tratamentul gingivitei

După cum am menționat deja, diagnosticul gingivitei nu poate fi pus acasă printr-o simplă evaluare a stării gingiilor, mai ales dacă nu există simptome evidente. 

Cum se realizează diagnosticul într-o clinică stomatologică

Medicul specialist va efectua o evaluare amănunțită a țesuturilor din cavitatea orală, prin palpare și vizualizare la microscop, în așa fel încât să poată observa dacă există modificări anormale care indică prezența unei inflamații. În cazul în care există suspiciunea de gingivită, se va recomanda și efectuarea unor radiografii pentru a stabili dacă afecțiunea a ajuns la nivelul rădăcinii dinților. 

Tehnici și instrumente moderne pentru tratarea gingivitei

Cea mai bună metodă prin care poți preveni și trata gingivita este să folosești produse de igienă care sunt special formulate pentru a îndepărta placa bacteriană, de la pastă de dinți, la apă de gură. În cazul în care depunerile sunt însemnate, va fi nevoie de igienizare profesională în cabinet ale cărei rezultate le poți menține acasă. Detartrajul efectuat o dată la șase luni și periajul profesional reprezintă arsenalul de care ai nevoie pentru a te asigura că ții problemele gingivale la distanță. În cazul în care depunerile de tartru sunt pe suprafețe mari, gingiile pot fi inflamate după detartraj, efect care dispare de la sine în câteva ore. 

Importanța igienei dentare zilnice în prevenția gingivitei

Efectuarea procedurilor profesionale devin aproape inutile dacă nu faci minimul necesar pentru o igienă corectă acasă. Atunci când omiți mai multe zile să te speli pe dinți tot ce faci este să dai voie plăcii bacteriene să se depună la baza dinților care, la contact cu aerul se calcifiază și nu mai poate fi îndepărtată cu un simplu periaj. 

Recomandări și măsuri de prevenție

Pentru a te asigura că ai gingii sănătoase care la rândul lor au grijă de întreaga dantură este foarte important să:

  • te speli pe dinți în fiecare dimineață și seară;
  • folosești apă de gură și a aței dentare pentru a elimina toate bacteriile;
  • te prezinți la medicul dentist regulat;
  • renunți la fumat și băuturi carbogazoase;
  • faci verificări periodice ale stării generale de sănătate.

Importanța vizitelor regulate la stomatolog pentru evaluare și curățare profesională

Vizitele la stomatolog pentru controale de rutină pot ține sub control orice tendință nocivă, chiar și pentru persoanele cu grad ridicat de risc pentru că medicul poate observa din timp orice modificare anormală și să efectueze procedurile necesare pentru a stopa dezvoltarea. 

Programează-te aici pentru o evaluare completă!

Cum să alegi cea mai bună apă de gură pentru gingivită

Majoritatea produselor destinate pentru ținerea plăcii bacteriene sub control sunt semnalate în acest fel, fiindu-ți foarte ușor să le identifici la raft. Caută apă de gură pentru gingivită cu proprietăți antiseptice și clătește-ți gura timp de câteva secunde după fiecare masă. 

Tratamente inovatoare

Medicina dentară evoluează constant și propune noi soluții de tratament minim invazive și cu o rată de reușită impresionantă în tratarea problemelor gingivale. 

Terapia cu laser în tratarea gingivitei – Avantaje și rezultate

Dacă gingivita în stare incipientă poate fi tratată rapid cu o igienizare profesională realizată în cabinet, pentru stadiile mai avansate este nevoie de intervenții complexe. Utilizarea laserului ca principală soluție de tratament este recomandată deoarece tratează cauza în mod holistic, fără a afecta țesutul. Bacteriile sunt eliminate în proporție de 99,99% în câteva secunde, laserul acționând în profunzimea țesutului, fără a exista riscul ca anumite zone să rămână necurățate. Inflamația se reduce imediat, iar pacientul nu va resimți niciun disconfort pe parcursul procedurii. Gingia își recapătă culoarea naturală, sângerarea se oprește și disconfortul dispare încă de la prima ședință. 

Concluzie

Sănătatea cavității orale este un cumul de acțiuni zilnice care o pot influența negativ sau pozitiv. Pentru a te asigura că ții problemele gingivale la distanță și previi pierderea dinților, asigură o igienă optimă de măcar două ori pe zi și nu evita niciun control stomatologic de rutină.

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Articole relevante

Cuprins