Ce este și cum se folosește corect apa de gură?

Post-Blog-Apa-de-Gura

O igienă orală corectă reprezintă cel mai important pas pentru o dantură sănătoasă și frumoasă, fiind totodată singurul lucru pe care îl poți face pentru a ține problemele dentare la distanță. Totuși, o igienă corectă reprezintă mai mult decât periajul de două ori pe zi, fiind nevoie de pași suplimentari pentru a elimina în totalitate reziduurile alimentare și placa bacteriană acumulată. Drept urmare, trebuie să introduci în rutina ta de îngrijire ață dentară, duș bucal și apă de gură cu care să finalizezi rutina și vei observa beneficii evidente încă din prima zi.

Ce este și ce contine apa de gură?

Apa de gură reprezintă un produs de igienă orală esențial datorită eficienței demonstrate în eliminarea și prevenirea plăcii bacteriene și a mirosurilor neplăcute care rămân în cavitatea orală chiar și după periaj. Este vorba de un lichid special formulat cu substanțe active pentru a acționa în mod direct asupra anumitor probleme dentare. Fluorul, de exemplu, este un ingredient întâlnit și în pasta de dinți, având efect demonstrat în prevenirea apariției cariilor dentare. Peroxidul adăugat ajută la albire subtilă, clorhexidina luptă direct împotriva plăcii bacteriene, menținând gingiile sănătoase, la fel și extractul de eucalipt, iar clorura de cetilpiridiniu combate respirația urât mirositoare, menținând o senzație fresh pe tot parcursul zilei.

Care sunt beneficiile utilizării regulate a apei de gură?

Apa de gură reprezintă un pas vital în rutina zilnică de îngrijire, beneficiile utilizării putând fi observate încă din prima zi, ceea ce înseamnă că și întreruperea folosirii se va vedea la fel de rapid. Apa de gură ajută la:

Combaterea bacteriilor și plăcii dentare

Cel mai important rol al acestui pas este de a elimina toate reziduurile rămase în urma periajului pentru a asigura o curățare în profunzime. Drept urmare, diminuează riscul de depuneri de tartru, ceea ce contribuie la menținerea sănătății gingiilor, prevenind gingivita, parodontoza și, mai târziu, pierderea dinților.

Reducerea riscului de carii dentare

Datorită faptului că reprezintă un pas suplimentar în rutina de curățare, apa dentară reușeste să elimine toate urmele de alimente care sunt imposibil de îndepărtat doar prin periaj din cauza zonelor greu accesibile. Curățarea completă și eficientă reprezintă cel mai important pas pentru a ține cariile și problemele dentare la distanță.

Reîmprospătarea respirației

Majoritatea opțiunilor de apă dentară de pe piață au un puternic efect răcoritor și reîmprospătat asupra respirației datorită substanțelor active cu care sunt îmbogățite. Clorurile, mentolul sau uleiurile esențiale te ajută să îndepărtezi bacteriile care cauzează mirosul neplăcut și să ai o respirație proaspătă multe ore de la momentul folosirii.

Tipuri de ape de gură

Să folosești apă de gură în rutina ta este un aspect esențial, însă la fel de important este să alegi varianta care ți se potrivește și care te ajută să elimini sau să ții sub control problemele cu care te confrunți. În funcție de problema pe care o țintesc și de ingredientele pe care le conțin, există diferite tipuri de apă de gură:

Apa de gură cosmetică

Dacă ești în căutarea unei soluții care să te ajute să albești dinții și să îți menții respirația fresh, apele cosmetice sunt opțiunea ideală pentru tine. Acestea trebuie însă folosite alternativ cu o variantă medicinală deoarece nu ajută și la lupta împotriva bacteriilor, ceea ce înseamnă că nu are efecte benefice și din punct de vedere medical.

Apa de gură cu fluor

Dat fiind faptul că fluorul este un ingredient care se regăsește cu preponderență și în pasta de dinți, dubla utilizare a acestuia și în apa de gură va ajuta la obținerea unor efecte și mai puternice. Acesta este recunoscut datorită faptului că ajută la curățarea eficientă a dinților și eliminarea plăcii dentare, ceea ce reprezintă un factor important în prevenirea cariilor.

Apa de gură antibacteriană

Recomandarea medicilor dentiști rămâne apa de gură cu efect antibacterian datorită proprietăților importante pentru sănătatea orală pe care le are. Eliminarea eficientă a bacteriilor din cavitatea orală ajută la menținerea sănătății dinților și gingiilor, în timp ce și mirosurile neplăcute sunt îndepărtate, motiv pentru care este o opțiune care îndeplinește toate rolurile pe care le poate avea acest produs.

Apa de gură naturală

Pentru persoanele cu sensibilitate sau alergii la substanțe chimice concentrate, există alternative realizate doar din ingrediente naturale care performează aproape la fel de bine ca variantele clasice.

Apă de gură cu alcool sau fără?

Un alt factor important de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi apa de gură este alcoolul adăugat și concentrația acestuia. Alcoolul potențează efectele produsului, având o mai mare putere în îndepărtarea bacteriilor și menținerea unui efect răcoritor pentru mai mult timp. Cu toate acestea, poate sensibiliza cavitatea orală din cauză că usucă mucoasele naturală, ceea ce înseamnă că apa de gură cu alcool este contraindicată pentru copiii, dar se recomandă persoanelor care își doresc o curățare în profunzime, ideal fiind să se folosească alternativ cu o variantă mai blândă, fără alcool.

Cum să alegi cea mai bună apă de gură pentru nevoile tale

Înainte să achiziționezi o nouă apă de gură, este important să îți răspunzi la câteva întrebări sau să ceri sfatul medicului în așa fel încât să te asiguri că optezi pentru cea mai potrivită și eficientă variantă în raport cu nevoile tale.

Factori de luat în considerare la alegerea apei de gură potrivite

Când vine vorba de folosirea apei de gură, este necesar să stabilești dacă ai anumite sensibilități sau afecțiuni bucale pe care aceasta le-ar putea accentua. Dacă te confrunți cu uscăciune sau iritații, ar fi de preferat să eviți variantele cu alcool, în timp ce dacă îți dorești strict un efect cosmetic, poți opta pentru variantele naturale, care nu prezintă contraindicații. Cu alte cuvinte, este important să ai în vedere care este situația curentă a cavității tale orale, care sunt nevoile principale și ce efecte îți dorești să obții în urma utilizării, în așa fel încât să te orientezi către varianta potrivită.

Cele mai eficiente mărci de ape de gură disponibile pe piață

În prezent există zeci de opțiuni de ape de gură pe piață, de la branduri consacrate în ceea ce privește igiena orală, dar și mărci noi, care propun noi efecte și metode de utilizare. În funcție de scopul pe care îl urmărești, fiecare brand propune o variantă proprie, drept urmare poți opta pentru:
Parodontax – dacă îți dorești o curățare optimă și protejarea gingiilor, fără alcool;
Listerin – pentru îndepărtarea eficientă a bacteriilor din cavitatea bucală;
Colgate Plax Ice – pentru o respirație fresh și răcoritoare;
Eludril – pentru îngrijirea orală după intervenții stomatologice invazive;
Swissdent Extreme – pentru efect vizibil de albire etc.

Utilizări suplimentare ale apei de gură

Chiar dacă rolul principal al apei de gură este la susținerea unei curățări în profunzime, anumite variante sunt recomandate în cazuri specifice, pentru a accelera vindecarea sau pentru a preveni eventuale complicații;

Cum poate ajuta apa de gură în tratarea afecțiunilor orale

Apa de gură cu efect puternic antibacterian ajută la diminuarea simptomelor aftelor și vindecarea acestora, este o soluție alternativă de tratament în cazul infecțiilor și menține un mediu curat mai mult timp, fără să fie nevoie să exagerezi cu periajul. Eliminând bacteriile, combați cauza principală a problemelor dentare, ceea ce înseamnă că accelerezi vindecarea.

Utilizări cosmetice ale apei de gură

Apa de gură ajută la menținerea unei senzații de curățenie și prospețime mai mult timp decât periajul individual, ceea ce înseamnă că respirația va fi proaspătă pe tot parcursul zilei și vei avea în permanență un gust plăcut în gură, plus senzația de hidratare, aspecte care contribuie la o stare de spirit mai bună și creșterea încrederii în sine.

Cum să folosești corect apa de gură

Apa de gură reprezintă pasul final în rutina de îngrijire orală, întreg procesul durând doar câteva secunde. Majoritatea opțiunilor de pe piață vin cu dozator inclus, ceea ce îți face mai ușoară stabilirea cantității la fiecare folosire. Clătești activ gura cu doza recomandată timp de 30 de secunde, având grijă să nu înghiți, și gata, ai o respirație fresh și o gură perfect curată.

Situații în care apa de gură nu este recomandată

Chiar dacă utilizarea apei de gură este un obicei sănătos în majoritatea cazurilor, există anumite excepții de care trebuie să ții cont atunci când decizi dacă și ce fel de apă de gură folosești. Copiii mici și persoanele cu sensibilitate orală acută trebuie evite produsele foarte concentrate, în timp ce femeile însărcinate sau cele care alăptează au contraindicație la anumite ingrediente pe care acestea le conțin. Anumite tratamente medicamentoase pot, de asemenea, să interfereze cu substanțe active din apa de gură, motiv pentru care trebuie să te consulți cu medicul tău dentist înainte de a lua o decizie în acest sens.

Concluzie – Beneficiile unei igiene orale complete

Utilizarea apei de gură este un pas important pentru menținerea igienii orale ca la carte și este recomandat ca fiecare persoană să introducă în rutina sa varianta care i se potrivește. În acest mod te asiguri că vei curăța în profunzime întreaga cavitate orală și că îndepărtezi orice urmă de placă bacteriană pentru a menține sănătatea dinților și gingiilor cât mai mult, în timp ce obții și o respirație mai proaspătă care se păstrează pe tot parcursul zilei. Te asteptam la un consult stomatologic la clinica Implant Studio pentru a stabili care este stadiul danturii tale și care este apa de gură potrivită pentru tine!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Articole relevante