Endodonţie
Durere dentară? Abces dentar? Sunt şanse să aveţi nevoie de un tratament endodontic (de canal)
Ce este un tratament endodontic?
Tratamentul endodontic este cunoscut în general sub denumirea de tratament de canal sau cel mai frecvent „scoaterea nervului unui dinte”.
Scoaterea nervului reprezintă doar una dintre etapele tratamentului, iar uneori ea poate lipsi, în cazul dinților cu infecții, unde tratamentul constă de fapt în eliminarea bacteriilor ce contaminează canalul dintelui.
Procedura este nedureroasă, se realizează sub anestezie locală, și prin utilizarea instrumentelor rotative moderne, tratamentul poate fi realizat mai rapid, de cele mai multe ori într-o singură ședință, și cu o rată de succes mult mai mare în timp față de tratamentele realizate prin metode claside.
Când este necesar tratamentul endodontic?
- Dinți cu carii extinse, care au dus la inflamația ireversibilă a nervului sau la necrozarea acestuia, urmată de contaminare bacteriană
- Fracturi dentare ce au dus la expunerea nervului în cavitatea orală
- În scop protetic, atunci când este necesară acoperirea dintelui cu o lucrare protetică și prin șlefuirea dintelui nervul va deveni expus sau va rămâne foarte sensibil
De ce este important tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic poate fi comparat cu fundația unei clădiri, deoarece durata de viață a unui dinte depinde de corectitudinea și calitatea tratamentului de canal.
Datorită evoluţiei tehnologiei şi materialelor, putem acum să salvăm dinţi care în trecut ar fi necesitat extracţie, fiind necesară înlocuirea lor cu un implant dentar sau o punte dentară.
Tratamentul endodontic pas cu pas
Înainte de începerea tratamentului propriu-zis sunt necesare câteva proceduri preliminare ce constau în îndepărtarea cariei din interiorul dintelui, evaluarea gradului de afectare a dintelui și a posibilităților de a mai fi salvat.
1. Diagnosticul
Medicul stomatolog va examina dinții și va stabili diagnosticul, pe baza simptomatologiei existente (durere, abces) corelată cu o investigație radiologică (radiografie, computer tomograf).
2. Anestezie locală
Este tratamentul endodontic dureros?
Înainte de a începe tratamentul endodontic se realizează întotdeauna anestezie, astfel că durerea este de domeniul trecutului. Totuși, în unele cazuri, după tratamentul de canal este posibil să apară o sensibilitate la atingere a dintelui timp de câteva zile.
3. Izolarea dintelui cu digă
Diga este cea mai modernă și eficientă metodă de izolare a unui dinte și constă într-o folie de cauciuc ce se folosește pentru a separa unul sau mai mulți dinți de restul cavității orale.
Un rol foarte important în succesul unui tratament endodontic îl are obținerea unei izolări perfecte a dintelui, astfel încât acesta să nu se recontamineze prin pătrunderea salivei și bacteriilor din gură.
4. Accesarea canalelor și lărgirea acestora cu instrumente rotative moderne
Cu ajutorul instrumentarului modern, curăţarea canalelor este mai uşoară ca niciodată. În doar câteva minute, canalele sunt lărgite şi astfel dezinfectarea lor este mult mai eficientă.
Lungimea canalului este măsurată electronic cu mare precizie, astfel că se evită „tratamentele scurte” unde pot rămâne netratate părţi ale rădăcinii, dar şi supra-tratamentul cu iritarea osului şi a ţesuturilor din jur.
5. Lavaje (spălarea) cu soluții antiseptice
Principalul scop al tratamentului endodontic este obținerea unor canale sterile, fără resturi din nervul dentar sau bacterii. De aceea, un punct foarte important este spălarea canalelor cu diferite soluții antiseptice (în funcție de indicație) cu rol în dezinfecția acestora și dizolvarea oricărui țesut rămas.
6. Terapie Laser
În cazul dinților cu procese infecțioase mari, ce includ o contaminare bacteriană semnificativă, utilizăm terapia cu laser (HELBO) pentru sterilizarea canalelor și scăderea inflamației din zonă, astfel simptomatologia dureroasă fiind mult redusă.
Utilizarea laserului ne permite să realizăm tratamente de canal într-o singură şedinţă în majoritatea cazurilor, chiar şi în cazul dinţilor cu infecţii (gangrenă).
7. Obturația de canal
Ultima etapă a tratamentului endodontic este obturarea (plombarea) canalelor, utilizând cimenturi biocompatibile, ce nu produc reacții inflamatorii în țesuturile din jur, și care etanșează canalul, astfel prevenind o recontaminare ulterioară.
Obturația coronară nu este parte propriu-zisă a tratamentului endodontic, însă este o etapă necesară, în care se repară distrucția de la nivelul coroanei dintelui, care a dus practic la afectarea nervului. Uneori, la dinții ce prezintă o afectare extinsă, va fi necesară utilizarea unui pivot din fibră de sticlă și acoperirea acestora cu o coroană dentară, pentru a evita fracturarea dintelui și implicit pierderea acestuia.
Află mai multe despre lucrările protetice fără metal realizate în clinica noastră: Faţete şi protetică dentară
Pentru orice întrebare referitoare la metodele de finanțare
Completaţi formularul şi noi vă contactăm în cel mai scurt timp.
Puteți face programare și telefonic sau prin WhatsApp la numărul 0755.900.009