Abcesul dentar – Cauze, Simptome și Tratament

Abcesul dentar este una dintre cele mai comune afecțiuni stomatologice care se manifestă în numeroase forme și apare din cauze variate, motiv pentru care vizita de urgență la dentist este obligatorie pentru a ține la distanță eventuale complicații. În acest articol îți vom prezenta în detaliu ce este această afecțiune, cum poți să o identifici, să o tratezi și să o previi în așa fel încât să menții sănătatea dentară pentru cât mai mult timp.

Ce este abcesul dentar?

În termeni medicali, abcesul dentar este o infecție bacteriană care apare cel mai des la nivelul rădăcinii dintelui din diferite cauze, de la igiena necorespunzătoare, la consumul de anumite alimente dăunătoare sau probleme stomatologice netratate la timp. Este ușor să identifici prezența unui abces dat fiind faptul că acesta apare ca o punguță de puroi care crește și se inflamează rapid, provocând durere, disconfort și, în cazurile severe, senzație generală de rău, greață, febră și nu numai.

Tipuri de abcese dentare

În funcție de punctul în care este localizată punga de puroi la nivelul gingiei, abcesele dentare pot fi de trei tipuri:

Abcesul periapical

Se dezvoltă la vârful rădăcinii dintelui și atacă în mod direct osul din această zonă, ducând la slăbirea susținerii dintelui și, în timp, la pierderea acestuia.

Abcesul parodontal

Apare în proximitatea gingiei, de cele mai multe ori ca urmare a igienei orale precare, și, netratat la timp, se poate extinde către dinte și os, cauzând infecție generalizată.

Abcesul gingival

Situat în totalitate pe gingie, acesta este cea mai întâlnită formă de abces la molari și poate evolua rapid în abces periapical în lipsa unei forme optime de tratament.

Care sunt cauzele abcesului dentar?

În majoritatea cazurilor există un cumul de factori care conduc la apariția și dezvoltarea unui abces la nivelul dinților frontali și molarilor. În majoritatea cazurilor, expunerea țesutului moale la condițiile la aer, bacterii și reziduuri alimentare conduce la inflamarea acestuia și la apariția abcesului. Această condiție apare din mai multe cauze:

Cariile netratate

Chiar dacă țesutul exterior al dintelui este foarte dur, o carie sapă adânc în acesta până în momentul în care ajunge la nivelul țesuturilor moi și începe să doară. Prin acest canal format bacteriile circulă foarte ușor, ceea ce determină apariția infecțiilor.

Afecțiuni gingivale

Sângerările sau retracția gingivală sunt principalele simptome ale gingivitei sau ale bolii parodontale, factori care facilitează accesul bacteriilor la pungile parodontale care, din cauza afecțiunii, sunt mult mai predispuse la dezvoltarea infecțiilor. Afla despre gingivita din acest articol!

Exces de zahăr în alimentație

Zahărul este considerat principalul inamic al unei danturi sănătoase din cauza faptului că distruge smalțul dentar, rămas pe suprafața dinților ca urmare a unei igiene necorespunzătoare, atrage bacteriile și microbii care cauzează infecții.

Secreție redusă de salivă

Deshidratarea și lipsa de salivă cauzează uscarea excesivă a gurii ceea ce slăbește sistemul natural de apărare și lasă țesuturile moi mai vulnerabile în fața infecțiilor.

Simptomele abcesului dentar

Durerea intensă în punctul în care este localizat abcesul este primul semn al faptului că te confrunți cu o infecție dentară activă care, netratată corespunzător, poate migra oriunde în corp. Alte simptome care indică existența unui abces în gură pot fi:

Febra

Deși poate nu te-ai fi gândit că poți face febră de la dinți, acesta este unul dintre primele semne pe care ți le dă corpul pentru a semnaliza faptul că se confruntă cu o infecție care trebuie tratată imediat.

Ganglioni măriți și dureroși

Pentru că inflamația de la nivelul dinților poate migra cu ușurință către țesuturile vecine, durerea se extinde de multe ori către ganglionii limfatici de la nivelul maxilarului care cresc rapid în dimensiune și devin foarte dureroși la atingere și nu numai.

Miros neplăcut al gurii

Halena este primul semn care apare atunci când există o problemă stomatologică. Deși nu este un simptom specific exclusiv infecțiilor dentare, dacă ai dificultăți în eliminarea respirației urât mirositoare, este necesar să te prezinți la medic pentru a verifica dacă prezinți semne de abces dentar în dezvoltare.

Depozite de puroi la gingie

Abcesele sunt punguțe de puroi apărute ca urmare a infectării țesutului, ceea ce înseamnă că depistarea lor reprezintă un semn clar al acestei afecțiuni.

Durere intensă la nivelul dintelui sau mandibulei/urechii/gâtului

Există multe cazuri în care o infecție nedepistată sau netratată la timp s-a extins către organele vecine cauzând dureri severe de gât, urechi sau de cap.

Umflarea zonei afectate

Cu cât trece mai mult timp fără să apelezi la tratament stomatologic, cu atât punga cu puroi va crește în jurul dintelui, ceea ce va cauza inflamații din ce în ce mai mari care încep să se observe la nivel facial.

Dificultate la înghițire sau respirație

Un abces de dimensiuni mari poziționat la nivelul măselelor poate obtura trecerea aerului sau a salivei, orice contact cauzând durere severă, fapt ce poate împiedica respirația sau înghițirea corectă.

Diagnostic pentru abcese dentare

Dacă observi oricare dintre simptomele prezentate primul pas pe care trebuie să îl faci este să te prezinți la medicul stomatolog pentru a-ți evalua situația. Cu cât amâni mai mult vizita la cabinet, cu atât boala va evolua și va fi mai greu de tratat, ceea ce înseamnă că o reacție imediată este necesară. Diagnosticul de abces dentar se poate pune de la o simplă examinare, ori cu ajutorul unei radiografii pentru a localiza cu exactitate punga de puroi și a determina dimensiunile acesteia.

Complicații și factori de risc pentru abcese dentare

Deși este o afecțiune ușor de tratat, o infecție dentară îți poate pune nu doar dintele afectat în pericol, ci și viața, din cauza faptului că microbii circulă rapid pe cale sanguină și atacă organele principale. Un abces poate fi cauza problemelor respiratorii, circulatorii, infectarea oaselor, apariția chisturilor și altor probleme dificil de tratat odată instalate.

Tratamente pentru abcese dentare

În funcție de gravitatea situației și de localizarea abcesului, medicul va stabili dacă este nevoie să intervină chirurgical ori dacă tratamentul medicamentos este suficient:

Tratament chirurgical

Drenarea abcesului dentar

În cele mai multe cazuri se impune golirea pungilor de puroi și curățarea zonelor din proximitate pentru a elimina infecția complet înainte de orice altă etapă.

Tratarea canalelor radiculare

Pentru abcesele dentare periapicale este necesară efectuarea unor tratamente pe canal pentru a îndepărta orice factor de risc care ar putea determina recidiva infecției. Pentru tratamente dentare iti punem la dispozitie servicii de endodontie!

Tratament medicamentos

Tratarea canalelor radiculare

Pentru că este vorba de o afecțiune bacteriană, abcesul se tratează cu antibiotice eliberate doar sub prescripția medicului. Tratarea acasă nu este o soluție deoarece poți depăși doza recomandată, ceea ce va produce numeroase efecte adverse periculoase.

Antiinflamatoare pentru abces dentar

În cazul în care durerea devine insuportabilă, poți cere medicului ca pe lângă antibiotice să îți recomande și antiinflamatoare care să inhibe stimulii dureroși și să reducă din umflătura feței cauzată de abces.

Prevenirea abcesului dentar

Abcesul dentar este o consecință a unei rutine de îngrijire dentară necorespunzătoare, motiv pentru care astfel de afecțiuni pot fi prevenite cu ușurință dacă ai grijă la câteva aspecte de bază.

Igiena dentară

Periajul dentar de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură te ajută să îndepărtezi bacteriile și reziduurile care se acumulează în cavitatea orală responsabile în majoritatea cazurilor de apariția infecțiilor.

Evitarea zahărului în exces

Zahărul este principala cauză a apariției cariilor, ceea ce înseamnă că un consum excesiv slăbește stratul protector de la nivelul dinților și lasă descoperite țesuturile moi. Un consum minim de zahăr este adesea asociat cu dinții sănătoși.

Consultații medicale periodice

Multe dintre problemele dentare se dezvoltă fără să ofere semne evidente, astfel că în lipsa unor controale regulate le vei putea identifica abia în momentul în care încep să provoace durere. Dacă te prezinți la medic de cel puțin două ori pe an vei putea monitoriza în permanență starea dinților tăi și să tratezi orice problemă încă din stadiu incipient, înainte să creeze contextul pentru dezvoltarea unei infecții. Te asteptam pentru consult la cabinetul stomatologic Implant Studio!

Concluzii

Chiar dacă abcesul dentar este o problemă des întâlnită și ușor de tratat, este important să te prezinți la medic de îndată ce observi primele simptome pentru a evita eventuale complicații. O igienă optimă și o alimentație sănătoasă te pot feri de astfel de probleme, iar vizitele periodice la cabinet pentru a efectua igienizări profesionale elimină mare parte din bacteriile periculoase din cavitatea orală. Este important să tratezi astfel de probleme cu seriozitate deoarece ignoranța poate conduce la deces în astfel de situații, motiv pentru care urmarea unui plan de tratament corespunzător cât mai repede este vitală.

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Articole relevante

Cuprins