Limba albă încărcată (Saburală)

Modul în care arată limba și țesuturile moi ale cavității orale poate indica detalii importante despre sănătatea orală și generală a unei persoane, motiv pentru care este necesar să investigăm orice modificare neobișnuită. Limba saburală, albă și încărcată, este un simptom des întâlnit în rândul adulților care poate indica un șir lung de probleme, de la chestiuni inofensive, până la afecțiuni grave, ceea ce înseamnă că este necesară o vizită la medicul stomatolog pentru a stabili cauza și soluțiile de remediere a problemei. În cele ce urmează te vom ajuta să înțelegi ce înseamnă această patologie, ce poate ascunde, dar și cum poate fi tratată, în așa fel încât atât disconfortul fizic, cât și cel psihic, să fie eliminat.

Ce este limba albă încărcată?

Modificările de nuanță și textură ale limbii indică deseori prezența unei probleme de natură stomatologică, și nu numai, care trebuie soluționată rapid pentru a remedia disconfortul creat. Limba albă este cauzată de cele mai multe ori de o încărcătură bacteriană, virală sau de material care se depozitează pe suprafața acesteia și care în timp oxidează, creând un film alb, neplăcut. În alte situații poate fi vorba de modificarea țesutului de pe suprafața limbii sau de existența unor probleme interne care cauzează acest aspect. În esență, acoperirea parțială sau integrală a limbii de un înveliș alb poartă numele de limbă saburală și poate fi cauzată de numeroși factori interni și externi.

Cum apare limba albă încărcată?

Această problemă poate apărea peste noapte ca urmare a unei acțiuni, ori în timp ca simptom al unor patologii preexistente. În majoritatea cazurilor se vindecă de la sine, fără să fie nevoie de tratament de specialitate, însă în caz că persistă mai multe zile, poate indica prezența unor complicații în corp. Igiena necorespunzătoare și deshidratarea sunt principalele cauze care conduc la dezvoltarea unor depuneri bacteriene pe suprafața limbii care, în combinație cu fumatul, consumul de alcool sau anumite tratamente medicamentoase, se pot accentua. De asemenea, purtarea aparatelor dentare sau efectuarea unor lucrări dentare pot provoca leziuni mecanice pe suprafața limbii care determină modificări ale țesutului. Limba albă poate fi și indicator al anumitor afecțiuni, precum febra și infecțiile severe, dar și alte afecțiuni bacteriene care apar din numeroase cauze:

Ce boli indică limba albă încărcată?

Limba încărcată poate fi manifestarea principală pentru anumite afecțiuni localizate, în timp ce în situații mai grave este un simptom, printre multe altele, a unor patologii interne:

Candidoza orală (candidoza bucală)

Cele mai multe cazuri de limbă albă apar ca urmare a contactării sau dezvoltării unei candidoze bucale, o infecție fungică care poate apărea ca urmare a stresului intens și a stărilor imunodepresive, dar și din cauza tratamentului cu antibiotice. Această problemă este însoțită de disconfort sau durere la înghițire, gust neplăcut și halenă.

Limba geografică

Anumite persoane se nasc cu o anomalie la nivelul limbii, numită în termeni populari limbă geografică. Glosita migratorie benignă este caracterizată prin limbă albă, cu zone depapilate, ca niște leziuni pe toată suprafața acesteia, dar nu prezintă simptome sau riscuri asociate.

Limba crăpată

Ca urmare a deshidratării severe, limba se poate crăpa, cauzând disconfort major pentru pacient, dar și modificări structurale ale țesutului exterior. Asta înseamnă că, pe lângă senzația de usturime și sete continuă, disconfort la înghițire și dificultăți în a mânca și a bea apă, limba încărcată este o reacție normală în acest context.

Lichenul plan

Considerată o afecțiune autoimună care apare în majoritatea cazurilor din cauze genetice, nu există soluții de tratament pentru lichenul plan și nici nu este necesar, însă starea pacientului trebuie monitorizată în permanență pentru a evita riscul de malignizare. Aceasta se manifestă prin apariția unor pete albe pe suprafața limbii, care se pot extinde la nivelul obrajilor, gingiilor și buzelor, fiind însoțite de durere localizată și apariția rănilor la nivelul cavității orale.

Leucoplazia bucală

Reprezintă una dintre cele mai periculoase afecțiuni care pot fi identificate cu ajutorul modificărilor de culoare la nivelul limbii deoarece, netratată la timp, poate evolua în cancer. O diferență majoră între această patologie și celelalte asociate cu acest simptom este faptul că afectează întreaga cavitate bucală, nu doar limba și se manifestă prin apariția unor pete albe, dure și groase, ușor reliefate, care provoacă un disconfort major din punct de vedere psihic, însă nu prezintă alte manifestări.

Sifilisul

Cauzată de bacteria Treponema pallidum, sifilisul este o afecțiune cu transmitere sexuală care se manifestă prin răni la nivelul cavității bucale care determină modificări de culoare ale țesuturilor infestate. Simptome precum febra, durerea de cap, căderea părului, inflamarea ganglionilor limfatici sau pierderea în greutate pot fi asociate cu această infecție netratată.

Cancer bucal

În cazuri foarte rare, limba albă poate fi semn al cancerului bucal, dezvoltat ca urmare a unei afecțiuni premergătoare netratate la timp. Pentru a evita astfel de situații este important să te prezinți regulat la stomatolog, mai ales dacă te confrunți cu simptome ale limbii încărcate, în așa fel încât să tratezi și să monitorizezi problema în permanență pentru a împiedica evoluția acesteia.

Cum previi limba albă încărcată?

Limba saburală este o problemă des întâlnită care, de cele mai multe ori, este inofensivă și nu necesită tratament. Principalul motiv ce conduce la apariția acesteia este igiena necorespunzătoare, ceea ce înseamnă că pentru a preveni afecțiunile asociate și simptomele specifice este nevoie să acorzi o atenție sporită felului în care te speli pe dinți, dar și pașilor suplimentari pentru o igienă orală completă. Drept urmare, periază-ți dinții corect, timp de trei minute, în fiecare dimineață și seară, și asigură-te că ai îndepărtat orice reziduu folosind ață dentară, duș bucal și apă de gură. 

În acest mod îndepărtezi mare parte din bacteriile existente în cavitatea orală, în așa fel încât să nu se poată crea depozite care, fie se transformă în tartru, fie într-un film alb, neplăcut, pe suprafața limbii. Un alt pas important în menținerea unei igiene orale sporite este să înlocuiești periuta de dinti o dată la trei luni, chiar dacă nu este deteriorată, pentru că în timp acumulează cantități însemnate de bacterii care se împrăștie prin periaj, anulându-i beneficiile. 

Totodată, pentru a menține sănătatea orală este nevoie să te asiguri că ai o dietă echilibrată și că te hidratezi corespunzător în fiecare zi. Evită tutunul și consumul de alcool și prezintă-te la medicul stomatolog cel puțin de două ori pe an pentru controale de rutină care să te ajute să depistezi și să tratezi din timp orice modificare care ar putea fi considerată anormală.

Diagnosticul limbii albe încărcate

În cazul în care observi modificări ale nuanței limbii ori apariția unor pete albe pe suprafața acesteia, este obligatoriu să programezi o vizită la medicul stomatolog pentru a putea analiza situația și a stabili care sunt cauzele problemei, în așa fel încât să elimini posibilitatea unui diagnostic crunt. Urgența apare în momentul în care aspectul neplăcut al limbii este însoțit de durere, arsură, dificultăți la înghițire sau alte senzații de disconfort care persistă pe parcursul a mai multe zile sau se agravează. 

În momentul în care te prezinți la cabinet este recomandat să poți oferi cât mai multe detalii despre modul în care a debutat și cum s-a manifestat problema, dar și dacă au existat alte episoade în trecut. De asemenea, medicul va avea nevoie de istoricul ultimelor zile pentru a stabili dacă o anumită acțiune (de ex. consumul de alcool) ar fi putut declanșa problema, în așa fel încât să poată stabili un diagnostic corect. Alege un consult la Implant Studio pentru a evalua corect situația și a scăpa de stres!

Factori de risc și complicații în cazul limbii albe

Chiar dacă în cele mai multe cazuri limba albă nu este motiv de îngrijorare, această patologie poate indica existența afecțiunilor precanceroase sau canceroase și necesită evaluare și tratament imediat. Manifestările problemei pot fi variate, de la disconfort puternic la înghițire, la dificultăți în a mânca și vorbi, durere, sângerare localizată, pierdere în greutate, febră și alte simptome specifice. Prezentă pentru un timp îndelungat, problema se poate agrava, cauzând acumularea continuă de bacterii, fungi și virusuri care pot determina apariția unei probleme de sănătate, chiar dacă, în primă instanță, limba saburală nu reprezenta un risc sau nu era asociată cu o afecțiune.

Tratament pentru limba albă încărcată

Tratamentul pentru această problemă se stabilește în funcție de cauza care a condus la apariția ei, ceea ce înseamnă că vizita la medic este obligatorie pentru a pune un diagnostic concret și a crea un plan de tratament personalizat. Sporirea igienei orale și eliminarea factorilor declanșatori reprezintă primii pași în acest sens. În funcție de gravitatea situației se poate impune administrarea de medicamente locale sau orale, pentru a combate virusul sau bacteria care cauzează problema și, în cazuri foarte rare, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală.

Concluzii

Deși este o problemă des întâlnită, dar inofensivă în majoritatea cazurilor, limba albă încărcată trebuie verificată la medic imediat de la apariție pentru a exclude situația unei afecțiuni grave. Cu o igienă corespunzătoare, hidratare și alimentare corectă, dar și prin eliminarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, această situație poate fi prevenită sau tratată, acolo unde este cazul, nefiind nevoie de tratamente complexe. Vizitele regulate la medic și respectarea recomandărilor acestuia reduc riscul apariției unor astfel de probleme ceea ce înseamnă că prin seriozitate și cooperare cu medicii tăi de la Implant Studio, poți ține la distanță orice problemă orală sau stomatologică.

Distribuie:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Informații despre autor

Medic specialist protetica dentara, absolvent UMF Carol Davila si co-fondator Implant Studio.
Specializare
Estetica dentara
Endodontie
Protetică dentară
Protetică pe implanturi

Articole relevante

Adiție Osoasă: Procedura, Beneficii și Riscuri

Medicul stomatolog ți-a recomandat o adiție osoasă și nu ți-e clar ce implică? Află că această procedură chirurgicală este folosită des în stomatologie, iar în multe cazuri este esențială pentru succesul implantului dentar. Pierderea osoasă poate apărea din mai multe motive și afectează stabilitatea dinților. Prin intermediul unei adiții de

Citeste mai mult »
Totul despre parandotoză – Cauze, simptome, tratament

O afecțiune comună a cavității bucale, parodontoza poate avea consecințe grave asupra sănătății dentare și chiar generale dacă nu este tratată corespunzător. Deși la început poate trece neobservată, simptomele acesteia se agravează treptat, iar în timp duce la pierderea dinților și afectarea osului maxilar. Astfel, trebuie să înțelegi ce este

Citeste mai mult »
Sensibilitatea Dentară: Tipuri, Cauze și Tratament

Sensibilitatea dentară este o problemă comună, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Afecțiunea poate avea un impact puternic asupra confortului zilnic atunci când limitează capacitatea de a savura alimentele și băuturile preferate. Descoperă din acest articol care sunt cauzele sale, prin ce simptome se caracterizează, cum se diagnostichează,

Citeste mai mult »
Cuprins