Măselele de minte reprezintă una dintre temele de discuție foarte des abordate în domeniul stomatologiei atât de către medici, cât și de către pacienți. Sunt necesare? Trebuie sau nu trebuie scoase? Când devin o problemă? Adevărul este că răspunsul la toate întrebările este „depinde”. Există o serie de factori care influențează situația măselelor de minte, de la pacient la pacient și pentru un răspuns concret este nevoie de un control stomatologic amănunțit. Cu toate acestea, în cele ce urmează vom încerca să îți oferim lămuriri la câteva dintre cele mai adresate întrebări pe această temă:
Cuprins
ToggleCe este molarul de minte și ce rol are?
Molarul de minte, cunoscut și sub denumirea de „măsea de minte”, este ultimul dinte care erupe, în general între vârsta de 17 și 25 de ani. Fiecare adult are de obicei patru molari de minte, doi în partea de sus și doi în partea de jos. În dieta noastră străveche rolul inițial era de a ajuta la măcinarea alimentelor dure, precum fructele și nucile. Însă, în dieta modernă, molarul de minte nu mai are un rol esențial, putând fi extras fără a afecta funcția masticatorie. De asemenea, din cauza evoluției anatomiei orale, adesea nu există suficient spațiu pentru aceste dinți, ceea ce poate cauza diverse complicații.
La ce vârstă apar măselele de minte?
Vârsta la care măselele de minte erup variază de la un pacient la altul. Dacă în cazul unora la 17 ani încep să apară primele semne ale unei eventuale erupții, alții pot aștepta chiar și până la 25 de ani pentru producerea fenomenului, în timp ce unii noroși au bucuria de a nu se confrunta niciodată cu o asemenea problemă.
Care sunt complicațiile aduse de măselele de minte?
Măseaua de minte este catalogată ca fiind o problemă în stomatologie din cauza faptului că poate cauza deteriorarea danturii din diverse motive. De regulă nu are suficient loc pe arcadă pentru a erupe complet și poate determina dezvoltarea altor probleme dentare.
Încorporarea în gingie
Erupția parțială este unul dintre cele mai frecvente cazuri întâlnite la nivelul măselei de minte. Acest lucru este cauzat fie de insuficiența spațiului, fie de o poziție deficitară a molarului care nu îi permite să spargă complet gingia. În aceste situații este necesară intervenția chirurgicală pentru a elimina complet măseaua sau pentru decapușonare, pentru a-i facilita creșterea corectă.
Infecții și abcese
Din cauza poziționării îndepărtate pe arcadă, igiena la nivelul măselei de minte poate deveni deficitară, crescând riscul de carii, infecții și abcese careescaladează în dureri greu de suportat sau alte complicații care au nevoie de intervenție medicală de urgență.
Daune asupra dinților învecinați
O altă consecință a faptului că molarii de minte nu mai au suficient spațiu pe arcadă este deteriorarea dinților din apropiere. Erupția acestora fie determină înghesuirea întregii danturi, fie lezează și cariază molarii de lângă prin poziția incorectă și presiunea pe care o exercită asupra acestora.
Simptome care indică necesitatea extracției măselei de minte
Încercarea molarilor de minte de a erupe nu va trece neobservată decât în situația în care acest proces se desfășoară fără complicații. În caz contrar, există o serie de semne care indică faptul că trebuie să planifici o programare la stomatolog cât mai curând dacă vrei să eviți neplăceri mai mari. Nu ezita sa programezi o consultatie in vederea extractiei molarului de minte de îndată ce observi unul dintre următoarele simtome:
Durere și disconfort
Atunci când o nouă măsea încearcă să își facă loc pe arcadă, acesta se dezvoltă din os și încearcă să spargă gingia pentru a ieși la suprafață. Acest lucru se traduce pentru tine printr-o presiune constantă în locul cu pricina sau chiar durere care se poate menține pe parcursul mai multor zile. În cazul în care aceste probleme nu se ameliorează, este un prim indiciu al faptului că este necesară extracția molarului.
Inflamație și infecții recurente
Gingia afectată reacționează la presiunea la care este expusă prin inflamații pe care le vei simți atât atunci când mănânci, cât și atunci când atingi cu limba zona respectivă. De asemenea, din cauza faptului că aceasta este poziționată în extremitatea maxilarului și, adesea, într-o poziție greu accesibilă ori eruptă parțial, riscul de a dezvolta infecții crește considerabil din cauza imposibilității de a realiza o igienă corespunzătoare. În cazul în care ai tratat astfel de infecții în mod repetat fără rezultat, această măsea trebuie îndepărtată.
Încorporare sau poziționare incorectă
Chiar dacă măseaua încă nu a apărut pe arcadă, ori nu dă semne de disconfort, la o simplă radiografie se poate observa care este situația acesteia și se poate lua o decizie cu privire la planul de tratament. În cazul unei poziții anatomice deficitare, care amenință sănătatea orală în viitor sau prezintă risc de complicații, extracția este singura soluție recomandată.
Procesul de extracție a măselei de minte la Implant Studio
Deși extracția măselei de minte poate părea un proces înfricoșător, adevărul este că procedura se va termina mai repede decât te aștepți, cu minim de durere. Este important să alegi echipa de specialiști cu atenție și să îți pui toată încrederea în aceștia și în acest mod vei avea parte de o experiență foarte plăcută care te va ajuta chiar și să îți învingi teama de stomatolog.
Consultație inițială și evaluare
Toate planurile de tratament încep la Implant Studio cu o consultație și o analiză a radiografiei dentare pentru a determina situația dinților. În acest moment se stabilește dacă există alte proceduri prioritare și dacă este necesară extracția măselei.
Planificare și pregătire pentru procedură
După conturarea schemei de tratament se va face programarea pentru intervenție și îți vor fi oferite informații cu privire la ceea ce trebuie să faci până atunci sau în ziua extracției pentru ca lucrurile să se desfășoare fără probleme. În unele cazuri se recomandă anumite restricții alimentare pentru a limita durerea, în timp ce igiena sporită este obligatorie pentru a ține la distanță infecțiile sau alte tipuri de complicații ce pot apărea pe parcurs.
Procedura de extracție
Momentul extracției propriu-zise trece foarte repede, fără ca să simți ceva, datorită anesteziei locale. În cazul măselelor erupte, procedura se va desfășura ca orice altă extracție, pe când în cazul celor incluse va fi nevoie de o mică incizie.
Îngrijirea după extracție și recuperare
Imediat după extracție medicul va poziționa un pansament steril pentru a opri sângerarea, îți va recomanda tratament cu antibiotic și administrarea de analgezic la momentul la care trece efectul anesteziei. De asemenea, este de dorit să nu mănânci cel puțin două ore după extracție și să eviți pe cât posibil să atingi zona măcar în primele 24 de ore.
Sfaturi pentru îngrijire post-extracție
Pentru ca recuperarea să se desfășoare în condiții optime, medicul îți va oferi o listă de recomandări și restricții de care să ții cont pentru a evita riscurile.
Compresa sterilă poziționată de medic trebuie menținută măcar 20 de minute după intervenție, iar în următoarele 15 minute se recomandă poziționarea unei pungi de gheață pe față pentru a preveni inflamarea.
Periajul în primele zile de după operație trebuie făcut cu mare grijă folosind o periuță moale care să nu agreseze zona inflamată.
Administrarea de antibiotice și antiinflamatoare poate fi necesară pentru a preveni eventuale infecții, dar și pentru a diminua un eventual disconfort.
Concluzie
Cazurile în care măselele de minte pot fi păstrate sunt rare și de aceea este recomandat să optezi pentru extracția acestora imediat ce erup pentru a evita probleme ulterioare. Procedura în sine este mult mai ușoară decât își imaginează majoritatea pacienților, și se realizează într-un timp scurt, fără durere. Echipa de medici de la Implant Studio te va convinge de avantajele acestei decizii și îți va oferi toată încrederea de care ai nevoie pentru a te urca în scaunul stomatologic fără frică.
Odată cu această decizie vei evita multe riscuri, aspect pentru care îți vei mulțumi imediat ce recuperarea post-operatorie este finalizată complet.