Aftele bucale reprezintă o problemă foarte comună și apar la persoane de toate vârstele, având cauze variate. Sunt dureroase și se vindecă lent, ceea ce poate crea un disconfort major, imposibilitatea de a mânca și, netratate corespunzător, se agravează și afectează starea generală de sănătate. În cele ce urmează am pregătit o prezentare detaliată a acestei patologii pentru a înțelege de ce apare, cum poate fi prevenită și ce soluții de tratament există:
Cuprins
ToggleCe sunt aftele bucale?
Cu toții am avut sau am văzut o aftă bucală care, în termeni medicali, reprezintă o leziune ulceroasă a țesuturilor din cavitatea orală, cum ar fi obraji, limba sau gingiile, care se inflamează și provoacă durere. Cauzele care conduc la apariția acestora sunt variate, o mare parte din pacienți confruntându-se cu episoade recurente ce apar în prezența unui factor declanșator, fie că este vorba de imunitate slăbită, de o intervenție stomatologică, o lovitură sau contactarea unei bacterii.
Cum apar aftele bucale?
Chiar dacă în multe situații este dificil să stabilim cu exactitate care este motivul care a condus la apariția unei afte, specialiștii spun că există numeroase cauze care favorizează dezvoltarea ulcerațiilor bucale:
Periajul sau spălatul excesiv pe dinți;
Igiena orală este esențială pentru a evita diferite probleme stomatologice, însă periajul agresiv și utilizarea unor produse puternic dezinfectante de mai mult de două ori pe zi, depășind timpul recomandat, poate avea efecte contrare. Cavitatea bucală este formată din sute de bacterii benefice care funcționează drept scut de protecție în fața factorilor de risc, ceea ce înseamnă că dacă le îndepărtezi în mod recurent crește riscul de a dezvolta afte bucale.
Mușcatul obrajilor în mod accidental;
Aftele sunt în multe cazuri rezultatul unor traumatisme la nivelul țesuturilor interioare din gură. Bruxismul poate reprezenta unul dintre principalele motive pentru care te confrunți în mod frecvent cu afte bucale, dat fiind faptul că este foarte ușor să îți muști accidental limba sau obrajii în somn.
Intervenții stomatologice;
În cazul în careai suferit o intervenție stomatologică care a durat mult timp sau care a necesitat lezarea țesutului, crește riscul de apariție al aftelor în gură din cauza deshidratării și leziunilor provocate.
Purtarea aparatului dentar;
Cei care poartă aparate dentare se confruntă frecvent cu această problemă din cauza faptului că prezintă numeroase muchii tăioase care zgârie sau lezează țesutul, provocând un mediu propice dezvoltării aftelor.
Pastele de dinți și apele de gură care conțin lauril sulfat de sodiu;
Acest ingredient utilizat în mod frecvent dezechilibrează pH-ul din gură ceea ce crește susceptibilitatea la a contacta diferite categorii de bacterii periculoase.
Sensibilitatea la consumul de alimente precum ciocolată, cafea, ouă, căpșuni,brânză, nuci și alte feluri de alimente acide;
Aciditatea ridicată provocată de anumite alimente crește riscul de apariție a stomatitei aftoase deoarece atacă în mod direct celulele sănătoase din cavitatea bucală. Este important să depistezi care sunt alimentele ce duc la astfel de disconfort și să limitezi consumul.
Deficitul unor suplimente alimentare precum vitamina B12, folații, fierul sau zincul;
O dietă săracă în micronutrienți esențiali scade puterea de acțiune a sistemului imunitar, ceea ce lasă organismul predispus la dezvoltarea a numeroase probleme, inclusiv afte bucale.
Alergii la anumite bacterii care se găsesc în mod obișnuit la nivelul gurii;
Aftele apărute în gură pot reprezenta și un semn pe care organismul încearcă să îl ofere pentru a semnala o problemă internă, cum ar fi alergii sau sensibilitate la anumite bacterii normale. Dacă te confrunți în mod recurent cu ulcerații bucale, este indicat să efectuezi investigații amănunțite pentru a depista cauza.
Anumite perioade ale ciclului menstrual;
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la apariția aftelor, iar fazele ciclului menstrual influențează gradul de sensibilitate al organismului, fazele luteale și menstruale fiind caracterizate printr-o stare generală de slăbiciune și un sistem imunitar care acționează deficitar.
Consumul de tutun;
Fumatul reprezintă o cauză principală pentru majoritatea problemelor stomatologice, tutunul și substanțele periculoase din țigări distrugând bacteriile benefice din cavitatea bucală.
Factori genetici;
În multe cazuri bacteriile care cauzează afte există în stare latentă în corp, fie că au fost moștenite, fie dobândite, și se activează doar în anumite condiții.
Clasificarea aftelor bucale
În funcție de gravitate și de soluțiile de tratament necesare, aftele bucale pot fi:
Afte Bucale Minore
Sunt de dimensiuni mici, de până la un centimetru și se vindecă ușor, de multe ori de la sine, fără să lase semne.
Afte Bucale Majore
Sunt de dimensiuni mari și se dezvoltă adânc în țesut, provocând durere și disconfort major. Poate dura până la o lună pentru a se vindeca complet și de multe ori lasă cicatrici.
Afte Bucale Herpetiforme
Acestea apar rar, de obicei la persoanele în vârstă, și sunt formate din numeroase ulcerații mici, care se unesc într-o aftă de dimensiuni mari, care însă se vindecă rapid, fără semne. Chiar dacă pot fi confundate cu herpesurile datorită aspectului, nu sunt cauzate de virusul herpetic.
Afecțiuni care favorizează dezvoltarea aftelor bucale
Pe lângă cauzele principale enumerate, stomatita bucală poate apărea și pe fondul anumitor afecțiuni precum:
Boala Celiacă- intoleranța la gluten
Aftele bucale pot fi unul dintre simptomele care indică faptul că organismul nu tolerează glutenul, ceea ce înseamnă că ar trebui să dispară din momentul în care te oprești din a mai consuma alimente care îl conțin.
Boli autoimune inflamatorii intestinale – boala Crohn și colita ulcerativă
Boala Crohn este caracterizată ca o inflamație a mucoasei intestinale care se poate extinde și la nivelul mucoasei bucale, determinând apariția aftelor.
Sindromul imunodeficienței umane dobândite – HIV/ SIDA,
Stomatita aftoasă la adulți poate apărea ca urmare a contactării unor virusuri care afectează în mod direct sistemul imunitar, lăsând organismul predispus la dezvoltarea inflamațiilor și infecțiilor.
Boala Behcet – boala vasculitică cronică,
Vasculita cronică reprezintă inflamarea vaselor de sânge din diferite zone ale corpului, inclusiv la nivelul cavității bucale, care se poate manifesta și prin apariția unor afte sub limbă sau pe obraji, mai adânci și mai dureroase decât cele care apar din alte cauze.
Alte boli care duc la slăbirea sistemului imunitar.
Orice afecțiune care atacă sistemul imunitar se manifestă în primă instanță prin inflamații sau leziuni mici, cum sunt aftele bucale.
Simptomele aftelor bucale
Stomatita bucală este o problemă care se manifestă diferit de la un caz la altul, în funcție de cauze și de modul în care reacționează organismul. Asta înseamnă că atunci când apare o aftă, te poți confrunta cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
Apariția unor ulceratii mici
În majoritatea cazurilor, în mijlocul zonei inflamate de leziune apare o ulcerație de culoare albă sau galbenă, de formă ovală, care se resoarbe în timp.
Zonă roșie dureroasă în cavitatea bucală
Ulcerația este înconjurată în majoritatea cazurilor de un țesut inflamat, de culoare roșiatică, care cauzează sensibilitate și durere la atingere.
Senzație de furnicături în interiorul gurii
În momentul în care leziunea începe să se vindece se resimt ușoare furnicături pe zona afectată, senzații care de multe ori pot fi mai inconfortabile decât durerea propriu-zisă.
În unele cazuri, pot apărea și alte simptome, cum ar fi:
- Noduli limfatici umflați;
- Febră;
- Stare de rău.
Diagnosticarea stomatitei aftoase
Diagnosticul stomatitei aftoase se face doar de către medicul specialist în urma unei consultatii stomatologice detaliate în urma căreia se analizează ulcerațiile și, în cazul în care natura aftei pare suspectă, poate solicita efectuarea unei biopsii pentru a exclude prezența altor patologii.
Tratamentul aftelor bucale
În funcție de gravitatea situației și de cauzele care au condus la apariția aftelor în cavitatea bucală, medicul poate sugera abordarea unor planuri de tratament variate:
Tratament medicamentos
Pentru pacienții care se confruntă cu episoade recurente medicul poate sugera o cură cu medicamente antimicrobiene, care conțin substanțe active care atacă în mod direct microorganismele care determină apariția aftelor sau chiar cu antibiotice pentru afte, în cazul unor infecții virale.
Tratament naturist
În majoritatea cazurilor, aftele se vindecă de la sine, fără tratament, însă pentru a facilita și accelera acest proces, se poate apela la tratamente naturiste cum ar fi clătirea gurii cu bicarbonat de sodiu sau aplicarea unor comprese cu gheață pe zona afectată pentru a reduce inflamația.
Tratament chirurgical
Pentru a trata mai rapid aftele bucale majore care necesită mai mult de o lună pentru a se vindeca, medicul poate recurge la îndepărtarea acestora pe cale chirurgicală, cu laserul, diminuând astfel riscul de recidivă.
Prevenirea aftelor bucale
Igiena, stilul de viață, alimentația și grija față de propriul corp reduc riscul de apariție a aftelor bucale, însă nu îl elimină complet. Este important să menții cavitatea bucală curată în permanență, să periezi dinții de două ori pe zi, să folosești apă de gură și ață dentară, dar fără să exagerezi, pentru a nu afecta bariera naturală de protecție. Totodată, evită alimentele dure care pot provoca leziuni și protejează-ți țesuturile moi de muchiile ascuțite ale aparatului dentar folosind ceară ortodontică. Asigură-te că ai o dietă echilibrată pentru a evita dezvoltarea carențelor care provoacă probleme de imunitate. Mai mult, prezintă-te regulat la medicul stomatolog pentru controale de rutină și efectuarea unei igienizări profesionale care să protejeze gingiile de inflamații.
Concluzie
Deși par inofensive, aftele bucale sunt o problemă serioasă care, netratată corespunzător, poate afecta echilibrul general al organismului. Localizate pe obraji, sub limbă, la baza gingiilor sau pe cerul gurii, aceste ulcerații provoacă durere și disconfort, iar în cazuri severe, culminează cu imposibilitatea de a mânca. Este esențial să asiguri o igienă corespunzătoare și să te prezinți la medicul stomatolog când resimți cea mai mică senzație de disconfort în așa fel încât să tratezi sau să previi eficient orice risc asociat.